Staročeské lívanečky s lesním ovocem
Staročeské lívanečky s lesním ovocem
Co potřebujeme: (4 porce)
na těsto: * 250g hladké mouky
* 25 g droždí
* 1 vejce
* 300 ml mléka
* 20g vanilkového cukru
* 50 - 70 g cukru krupice
* špetka soli
ovocná směs: * 400 g čerstvého nebo mraženého lesního ovoce
* 50g cukru krupice
* zakysaná smetana
Jak na to:
Droždí pokojové teploty dáme do mísy a protřeme s cukrem, jakmile zřídne, přidáme teplé mléko (max. 70°C!), mouku, vejce, sůl, vanilkový cukr a vypracujeme těsto, které necháme v nádobě přikryté utěrkou asi půl hodiny kynout.
Na lívanečníku (nebo na pánvi) pečeme na oleji lívance dozlatova z obou stran.
Lesní ovoce mezitím prohřejeme v rendlíku s cukrem a poklademe ho na hotové lívance, na závěr ozdobíme zakysanou smetanou nebo šlehačkou a můžeme ozdobit i lístkem meduňky nebo máty.
Dobrou chuť!